Hvitevarene som er så viktig for renhold i hverdagen

Renhold av oss selv og alle ting rundt oss er en svært essensiell og viktig del av hverdagen og livene våre. Hvis man slurver med en del av renholdet så merkes det godt og kan gjøre dagene mye vanskeligere.

renhold

I forhold til besteforeldrene våre så er vi veldig heldig og bortskjemt. Går vi enda en generasjon tilbake så blir det vanskelig for oss å forestille oss hvordan de fikk til ordentlig renhold i det hele tatt.

Maskiner gjør mer enn halve jobben

På 50-tallet kom det ene nye produktet på markedet etter det andre. De var alle ment til bruk i hjemmet for å gjøre renhold enklere.

  • Oppvaskmaskin
  • Vaskemaskin
  • Tørketrommel
  • Støvsuger

I dag så tar vi det for gitt at disse husholdningsapparatene hører hjemme i ethvert hjem og de fleste kan ikke se for seg livet uten. Renhold er noe helt annet i dag da selve jobben gjøres av hvitevarene, mens vi rydder og sorterer og setter maskinene på.

Oppvaskmaskin kan være en «dealbreaker» på leiemarkedet

Mest av alt så sparer oppvaskmaskinen oss for mye tid. Mange syns det er gøy å stelle i stand måltider til familie og venner, men oppryddingen i etterkant er det ingen som gleder seg til. Skulle man i tillegg vasket opp alt for hånd så hadde mange gitt opp.

renholdsfirma

Når det kommer til renhold på kjøkkenet så stiller de aller fleste krav til at kjøkkenet skal ha en oppvaskmaskin. Hvis boligen ikke har det så må det i hvert fall være en mulighet til å selv sette en inn.

Når man skal ut på boligmarkedet og se seg om etter en leiebolig så står oppvaskmaskinen høyt på listen. Det samme gjelder ved leie av ferieboliger i utlandet. Leier man feriested i for eksempel USA så vil det omtrent alltid være en i ferieboligen. Leier man derimot i Spania så bør man sjekke dette på forhånd da mange steder har satt vaskemaskinen på kjøkkenet i stedet for oppvaskmaskin.

Renhold av klær og tekstiler

En ting er å vaske opp for hånd glass og fat etter måltider. Vask av klær, sengetøy og håndklær for hånd vil være en umulig oppgave for de fleste. Det ene er hvordan man faktisk skal gå frem og gjøre selve jobben, og det andre er hvor rent ville man fått klærne.

Vaskemaskinens sentrifuge fjerner veldig mye av vannet slik at klærne også tørker raskere. Hvordan skulle man gjort dette med hendene?

Ved renhold av klær, så forventes det at klærne både ser og føles rene. Skitt, flekker og andre ting som sminke som man har fått på klærne forventes at de er borte etter vask. For ikke å snakke om treningsklær. Svette og dårlig lukt er ikke like lett å få bort selv ved bruk av vaskemaskin.

Renhold av tekstiler og smitte

Sengetøy vaskes også for å sørge for å fjerne sengemidd. Mikroskopiske skapninger som lever av gammel hud som kontinuerlig faller av kroppene våre, samles opp i mengder i sengetøyet hvis det ikke skiftes jevnlig.

Klær, sengetøy og håndklær må også vaskes ordentlig for å hindre videre smitte av luftveisinfeksjoner og andre sykdommer. Har man hatt noen dager i sengen på grunn av en influensa eller omgangssyke, er det viktig å skifte sengetøyet og vaske det gamle grundig.

Tørketrommel en luksus?

Det er fremdeles en del mennesker som ikke har tørketrommel og henger alt som vaskes til tørk. Renhold og tørk av alle slags tekstiler i hjemmet er absolutt mer effektivt ved hjelp av tørketrommelen. Og så må man tenke over plassen man har til rådighet.

Når man bor i mindre leiligheter så er det ikke alltid plass til å ha masse som henger til tørk i timevis. For mange familier så er både vaskemaskinen og tørketrommelen noe man ikke hadde klart seg uten, og ofte går de døgnet rundt.

Hva gjorde man før støvsugeren ble oppfunnet?

støvsuger

Kan man se for seg å leve uten en støvsuger? Å gå rundt i huset med kost og brett virker på de fleste som et mareritt.

Renhold av gulv er kanskje det som gjøres oftest. Man vasker kanskje andre ting en gang i uka, mens gulvene går man over oftere. Det er spesielt viktig hvis man har barn eller kjæledyr. Smuler, skitt og dyrehår er ting som er lett synlig og gjør at huset føles skittent.

En rask omgang med støvsugeren kan være nok til at man føler at ting er rent rundt en selv. De fleste har også flere støvsugere, som passer til forskjellige behov.